Driften ble startet opp 1938 med uttak av marmor til papirindustrien i Norge og Sverige.  Familen drev tidlig på nittenhundretallet med uttak av marmorblokk for  bearbeiding til gravstein. I juni 1968 startet vi levering til Hustadkalk. Siden 2 januar i 1987 er det bare blitt drevet tunelldrift. Siden har det blitt det systemet man i dag har med 40 km gruveganger i 11 etasjer.

For noen år siden syslet Einar Naas med tanken om å åpne noe av fjellet til kultur og turisme.  Veien var kort ifra planlegging til utføring. Mesteparten ble gjort av oss selv på fritiden.

For å komme til Bertatt, starter kjøreturen ute i dagen og fortsetter oppover fjellsiden og man møtes av gruveåpningen. Veien forsvinner inn i den store tunellen og vi kjører inn. Man blir omsluttet av mørket en kort stund før man ser en spire av lys som kommer lengre innenfra.

Vi går om bord i de store flåtene som frakter oss enda lengre inn på det glassklare vannet. En kort stund blir det litt mørkere før det igjen er noe som lyser opp der fremme. Fire store lysekroner funkler mot oss og lyser opp de marmorerte veggene. Vi legger til på kaia og går opp forbi baren og inn i de hyggelige små arkadene.

Vårt facebook album